Intuitive Aerial: det blev en så himla bra match!

Det var på Venture Arena där Torkel Danielsson hittade ett startupbolag som behövde en VD och bestämde sig för att ta steget – bara för att allt passade så bra.

Han hade ett verkligt framtidsjobb – obemannade flygande farkoster – på det globala företaget Saab och egentligen hela sin yrkeskarriär fixad. Men det var något som saknades.

– Jag har en pappmapp hemma fylld med idéer som jag samlat på mig under åren. Idéer som jag räknat på och testat mest för att få dem ur huvudet så att säga. Jag hade också under min tid på Saab börjat titta på förutsättningarna för att starta något eget och pratat med några personer om det.
– Så när jag gick till Venture Arena var det för att hitta något som passade min unika bakgrund och min ambition att göra något själv. Det jag fann var en spännande person, Jonas Lindqvist, och ett företag, Intuitive Aerial, som passade mig perfekt. Det blev en himla bra match!

Torkel tog språnget och han har inte ångrat sig. Han råder dessutom andra att vara nyfikna och försöka hitta sin ”perfekta match”.

– Klart att man ska gå dit om man har funderingar, det kostar ju inget att prata. Sedan tycker jag att det är svårt att ge ett generellt råd – det finns många sätt att driva företag eller ta hand om en idé – men när man väl är där och träffar rätt person så vet man om det stämmer.

Intresset är så stort för vår helikopter att vi knappt hinner producera i den takt kunderna beställer.
Torkel Danielsson

Vad gör du Intuitive Aerial? Ja, genom dataspel och tecknade filmer har vi vant oss vid avancerade kameraåkningar i 3D. Att följa en person från olika vinklar, inomhus och utomhus, högt uppifrån luften och ner på marken – i en och samma tagning – har blivit vardagsmat. Men när det ska göras på riktigt, i filmer som Spindelmannen och Mission Impossible, har filmindustrin fått spänna upp kilometervis med vajrar över New York eller skicka upp bemannade helikoptrar. Dyrt och krångligt. Intuitive Aerial har en lösning; en minihelikopter med många små propellrar som kan bära en stor filmkamera.

– Den här typen av produkt förändrar spelreglerna för hela filmbranschen. För en rimlig kostnad kan man göra oerhörda kameraåkningar, säger Torkel Danielsson.

Ny lagstiftning tillåter kommersiell flygning med sådana här farkoster i många delar av världen.

Det första fröet till Intuitive Aerial såddes 2008 av ”serie­entreprenören” Jonas Lindqvist som brinner för media och för saker som flyger – en passionskombination som delas av alla i företaget. Jonas fick kontakt med Mårten Svanfeldt som pluggade fysik och elektronikdesign på Linköpings universitet. I Mårtens exjobb utvecklades styrelektroniken till Intuitive Aerials flygande kamerabärare. Efter Venture Arena 2011 rekryterades Torkel Danielsson som VD med erfarenhet av stora, etablerade företag som ABB och Saab, bland annat med utveckling av Gripen och därmed var företaget att klart för satsning.

Under Torkels ledning har Intuitive Aerial utvecklats från en litet startup till ett internationellt erkänt företag. I oktober 2013 blev Intuitive Aerials helikopter Black Armored Drone utsedd till ”most eye-catching of the show” bland 1400 utställare på IBC, som är världens största mässa för broadcasting.  Intuitive Aerials Black Aromored Drone är en elektrisk helikopter med 12 rotorer som kan fjärrstyras och bära en upp till 9 kilo tung filmkamera.

Torkel avslutar med att erkänna att ”Intresset är så stort för vår helikopter att vi knappt hinner producera i den takt kunderna beställer. Därför väljer vi ut de viktigaste och bästa kunderna.”

Hoppa till verktygsfältet