Voysys: Ett missat möte som blev en träff

En person med en idé - så börjar många företag. Men för att få rätt utväxling från början gäller det snarare att rätt personer träffas i rätt läge. Som Jonathan och Magnus i Voysys.

Ibland går det snabbt från idé till verklighet. Som för Jonathan Nilsson. På torsdagen skriver han sin sista tenta som student vid Linköpings universitet. På måndagen bildar han, som innovatör av en unik programvara, bolaget Voysys AB tillsammans med entreprenören Magnus Persson. En månad senare sitter de på LEAD och är i full gång med att träffa de första kunderna.

För två år sedan kom Jonathan i kontakt med företaget Intuitive Aerial. De har utvecklat en flygande kamerarigg som han tyckte verkade jättespännande.
– Jag frågade om det fanns något exjobb jag kunde göra åt dem och det visade sig att vd:n Torkel Danielsson hade en idé om att utveckla ett system där kamerariggen även kunde streama det som filmades i realtid. Jag byggde vidare på deras system och utvecklade en mjukvara som gör att videoströmmar från flera olika källor kan visas i 360 grader.

Resultatet har blivit en form av glasögon, en så kallad head mounted display, där användaren får känslan av att vara exakt där kamerorna är.
– Man måste uppleva det för att förstå den otroliga känslan. Det är som att förflytta sig till en annan plats. En teleportering i realtid.

För att hitta någon att driva projektet vidare tillsammans med bestämde sig Jonathan för att vara med på Venture Arena. Han kontaktade InnovationskontorEtt och fick värdefull affärsrådgivning och pitchträning inför sin presentation.
– Jag träffade många coola människor på Venture Arena men av olika anledningar stämde det inte riktigt. Tills jag träffade Magnus. Han kontaktade mig och efter att jag demat tekniken för honom bestämde vi oss för att börja samarbeta. Allt klickade.

Magnus Persson letade efter något spännande att göra. I bakfickan hade han en affärsidé och var på jakt efter en viss programmerarkompetens. Han läste på om bolagen som skulle vara med på Venture Arena och planerade att gå dit. Men han blev sjuk och kom aldrig iväg. Så han letade vidare.
– Alla pekade på Jonathan. Jag sökte upp honom och när vi träffades och jag fick testa hans teknik, insåg jag direkt att detta kunde bli något spännande att göra något av så jag släppte min egna ursprungliga idé.

Voysys är nu i det läget att de letar efter kundsegment där de kan sälja. Och det ser väldigt positivt ut.
– Det är en jättespännande fas vi är inne i nu och alla vi träffar är väldigt intresserade. Några av spåren vi jobbar på är att se hur detta kan användas för att fjärrstyra robotar i kärnkraftverk, att köra kranar på timmerbilar och att ha som videokonferenssystem. Vi har även fått bidrag från Hälsans Nya Verktyg för att se om äldre upplever att de får en social kontakt av att teleportera sig till sina barnbarn, säger Jonathan.