Pysut: Andra gången gillt på Venture Arena

Vid andra försöket på Venture Arena träffade Pysut Per-Ola Post. Efter många möten och strategidiskussioner så bestämde sig Karl-Erik, Mats och Per-Ola för att bilda ett aktiebolag med Per-Ola som frontfiguren för detta bolag.

Historien om Pysut började när Karl-Erik Karlsson fick cancer och tvingades till en stomioperation. ”Det var en jobbig tid”, säger Karl-Erik, ”Inte nog med att jag fick en cancerdiagnos, jag fick lov att under över ett år gå med påse på magen.” Ett känt problem för stomipatienter är att det samlas gas i påsen, detta kallas för ballooning. Eftersom påsen bara är klistrad mot huden med något som liknar ett plåster så kan trycket av gaser i påsen få påsen att lossna. Det är dessutom mycket obekvämt med en uppblåst påse innanför kläderna på magen. Karl-Erik berättar att det hände att påsen lossnade flera gånger vid mycket olämpliga tillfällen bl. a. på bio och bussresa, det var både jobbiga och pinsamma upplevelser.

Problem är till för att lösas
Karl-Erik bestämde sig för att lösa problemet och började fundera på en ventil som kan släppa ut gasen. Han diskuterade problemet med sin svärson Mats Nåbo som är lärare på avdelningen för maskinkonstruktion vid Linköpings Universitet. Efter en tid bestämde sig Mats för att aktivt engagera sig i projektet och började konstruera 3D-modeller av ventilen. Med hjälp av Mats bilder kom Almi, Landstinget och senare också InnovationskontorEtt vid Linköpings Universitet med i bilden.

Via InnovationskontorEtt kunde Mats söka pengar, så kallad Verifiering för Tillväxt, och del av dessa pengar kunde användas till en patentansökan och en annan del användes till resor till potentiella kunder. ”Utan VFT-pengarna hade vi nog inte vågat gå vidare”, säger Mats.

Misslyckad presentation – motivation att försöka en gång till
Mats ville inte lämna sin tjänst som lärare på Universitetet och därför bestämde sig han och Karl-Erik för att presentera på Venture Arena med syfte att hitta en entreprenör som kunde hjälpa dem att få ut ventilen på marknaden. De bestämde att Karl-Erik skulle stå på scen och presentera. ”Det gick inte så bra”, säger Karl-Erik, ”Min dator och projektorn kom inte överens så presentationen blev misslyckad.” Alla presentationer på Venture Arena filmas och efter debaclet med datorn fick Pysut chansen att spela in en ny presentationsfilm.

Presentationsfilmerna läggs upp på old.venturearena.se så att intresserade entreprenörer kan titta på dem. En potentiell entreprenör som letade uppdrag, vi kan kalla honom Jonas, tog kontakt med InnovationskontorEtt och undrade om det fanns några spännande projekt. Han blev rekommenderad att titta på filmerna från Venture Arena. Ett av de projekt han fastnade för var Pysut och ett möte bokades mellan Pysut och Jonas. När Jonas kom till mötet så hade han redan börjat skissa på en affärsplan som han överlämnade.

”Han verkade mycket intresserad men han var för snabb för mig och Mats”, säger Karl-Erik och fortsätter: ”Vi hann inte med.” Och några veckor senare hade Jonas tagit ett heltidsuppdrag på ett annat företag. ”Även om vi inte hittade en matchning, så att någon extern trodde på projektet gav oss ny energi och vi bestämde oss för att göra ett nytt försök på Venture Arena”, säger Mats. Under vecka 45, 2014 var det därför Mats tur att ställa sig på scenen.

Andra gången gillt!
Vid andra försöket på Venture Arena träffade Pysut Per-Ola Post. Efter många möten och efter många strategidiskussioner så bestämde sig Karl-Erik, Mats och Per-Ola för att bilda ett aktiebolag tillsammans för att driva Pysut vidare. De bestämde också att Per-Ola skulle vara frontfiguren för detta bolag. Till slut blev det en lyckad matchning!