Mealplanner: En hälsosam matchning som lett till mersmak

Målsättningen var att kunna lansera en tjänst som inte krävde något underhåll utan kunde rulla på medan Johan fortsatte med sin forskning.

Mealplanner startade som ett forskningsprojekt på Institutionen för datavetenskap vid Linköpings Universitet. Initiativtagare till att bilda bolag var forskaren Johan Åberg. Johan ville få ut sin forskning så att den kom till användning. Målsättningen var att kunna lansera en tjänst som inte krävde något underhåll utan kunde rulla på medan Johan fortsatte med sin forskning.

För att göra detta saknades ett komplett team. Forskarna fanns, men det behövdes någon som hade affären som drivkraft. Johan presenterade på Venture Arena och hittade där Mikael Ahlström. Mikael gick in i bolaget och blev del av teamet.

Hur har det gått då?

”Bolaget har inte blivit någon börsraket.” säger Johan och skrattar, ”Men tjänsten fungerar och kräver minimalt med underhåll. Vi får löpande in nya betalande användare och har också sålt licenspaket till organisationer såsom Studenthälsan vid Karolinska institutet. För att komma till detta läge har Mikael Ahlström, som vi hittade på Venture Arena, haft en avgörande roll. Tack vare honom blev vi ett komplett team på tre personer.”

Projektet Mealplanner heter nu PlanEatSmile och driver webtjänsten www.planeatsmile.com där man kan läsa att ”Vår ambition är att stödja människor i goda kostvanor och samtidigt skapa en positiv effekt på hälsa, miljö, tid och ekonomi. Kärnvärden som blivit ledstjärnor i utvecklingen av PlanEatSmile.”

Johan Åberg, grundare till Mealplanner och PlanEatSmile avslutar med att säga: ”Erfarenheterna från resan med Mealplanner och PlanEatSmile använder jag nu i mitt nya bolag Briteback. Även Briteback har presenterat på Venture Arena och det har blivit lyckat, men det kanske jag får berätta om på annat ställe?”, säger Johan med glimten i ögat.