Briteback: Hittade en ängel på Venture Arena

Ett forskardrivet projekt på Venture Arena sökte både kompetens och kapital och hittade en matchning ovanligt fort.

Briteback utvecklar ett system för att effektivisera kommunikation inom företag. Idén till Briteback kommer från Johan Åbergs forskning vid institutionen för datavetenskap vid Linköpings Universitet. Det är en enkel och smart idé som bygger på att sy ihop de vanligaste kommunikationsmedierna i ett och samma system, och bland annat möjliggöra för företag att etablera en intern policy för kommunikation.

Behövde både kapital och kompetens
Johan presenterade Briteback på Venture Arena hösten 2014 och sökte då efter en affärsängel med både kapital och kompetens. Han ville komma i kontakt med någon som hade gjort resan tidigare att bygga upp ett företag från en idé, och gärna någon med spetskompetens inom business-to-business.

Per Nordling arbetade under 10 år med att bygga upp IT-företaget Medius. Per var både grundare och VD där. Efter att Medius såldes har Per som affärsängel engagerat sig i andra startup-bolag. Han gick på Venture Arena för att hitta något nytt spännande bolag att engagera sig i och där träffade han Briteback och Johan Åberg.

Snabb matchning
Johan och Per fattade snabbt tycke för varandra och de bestämde att Per skulle gå in som delägare i Briteback och bidra med sin kompetens av att bygga bolag. Som ett resultat av detta har affärsidén stötts, blötts, vridits och förfinats. ”Tack vare Pers erfarenhet från bolagsbyggande har vi skruvat på affärsidén och har nu ett tydligare och bättre erbjudande till våra blivande kunder”, säger Johan Åberg. Per kommenterar detta vidare: ”När man som ängel går in i ett bolag så är det i första hand erfarenhet och kompetens av att göra affärer man bidrar med. Pengarna man investerar är bara ett medel för att nå målet.”

Briteback är ett exempel på ett forskardrivet projekt som på Venture Arena sökte både kompetens och kapital och som hittade en matchning. Matchningen mellan Briteback och Per Nordling gick ovanligt fort. Bara efter någon månad fanns en muntlig överenskommelse att Per skulle gå in i Briteback. Det är annars inte ovanligt att denna typ av matchning tar ett halvår till ett år.