AMRA: Att skilja fett från fett

Vid Venture Arena våren 2011 matchades Tommy Johansson som VD i AMRA som har utvecklat en ny metod för att analysera fett- och muskelfördelningen i kroppen.

Metoden har använts för att analysera bilderna från en klinisk studie där försökspersoner fick äta extremt kaloririk mat och röra sig minimalt under en månad, på samma sätt som Morgan Spurlock i filmen ”Super Size Me”. Resultatet visade att män i betydligt högre grad än kvinnor ökar mängden visceralt fett (”bukfett”) vid en relativt kortvarig kaloririk diet.

Grundarna av AMRA är forskare vid CMIV vid Linköpings universitet och huvudägare är Olof Dahlqvist Leinhard, doktor i MR-fysik, och Magnus Borga, professor i Medicinsk informatik.

Jag såg en ny teknik med stor potential som dessutom var häftigt visualiserad i en iPad.
Tommy Johansson, VD AMRA

Säg att du är innovatör och har en bra idé, men inte har tid att driva den vidare till ett företag. Eller att du är entreprenör ut i fingerspetsarna och söker efter en innovation att bygga upp en verksamhet kring. Då kan InnovationskontorEtt hjälpa till med en framgångsrik matchning – se bara hur det gick för AMRA!

Historien om AMRA började egentligen 2008 när Olof som doktorand sökte patent på en algoritm. Tanken var då att licensiera den till någon av jättarna i bildbranschen. När Olof började jobba med Magnus föddes tanken på att istället starta något eget. Under åren har InnovationskontorEtt hjälp till med coachning, patenrådgivning, marknadsundersökningar, leta finansiering och hitta personer som kan bidra till att utveckla det bolag som bildades 2010. AMRA ingår också i Linköpings universitets inkubatorverksamhet, LEAD.

Problemet var dock fortfarande att AMRAs grundare varken hade tid eller möjlighet att engagera sig i företaget. Det behövdes en ny kraft! Vid Venture Arena våren 2011 som är en årligen återkommande matchning som InnovationskontorEtt arrangerar träffade Olof Dahlqvist på Tommy Johansson som då var VD för C3 Technologies och hade en 30-årig erfarenhet av att jobba inom industrin. Resultatet av matchningen: Tommy blev ny VD för AMRA!

”Under matchningen såg jag flera intressanta möjligheter, men om jag ska vara ärlig så klickade det direkt med AMRA, dels för att jag i C3 jobbat med 3D-bilder av städer och AMRA visar 3D-bilder av kroppen, men också för att fetma är ett stort problem i vårt samhälle”, säger Tommy Johansson och han fortsätter: ”Jag såg en ny teknik med stor potential som dessutom var häftigt visualiserad i en iPad – min magkänsla sa mig att det här var rätt för mig!”

AMRA: Att skilja fett från fett

Hoppa till verktygsfältet